Home

Question: TomTom Go 910 won't turn on anymore

Tags:
dead battery, reset, no charge, not charging,

melanie Author

You can see here how much reputation melanie has received from other members.

Outstanding Explorer
Replies: 10

3 March 2011, 12:14

Hi

 

My Go 910 keeps failing on me.

 

The "on/charging" light always goes green while charging.

 

At first it would start and then show a dying battery even after a full nights charge and while plugged into the car charger. After a few mins it would die. Sometimes it came back if I held the device tight on the car charger.

 

I though lose contact so I started using the home craddle with the car charger. That did work better for a while.

 

After that stopped working I thought : dead battery. Bought a new after-market one, changed it (not that easy!) but I kept having the same issue. Turns on, Batt low, shuts off, or wont even start.

 

Checked more forums, read to clean the contacts so I did, all of them, car charger, home charger, tomtom, all  with modified alcohol..   IT WORKED.  For a few days. Then the batt started showing as low all the time again and now won't start at all.

 

I tried the tiny reset button in the back of the device .. the one that almost everyone who had this issue did and it resolved the problem, but no luck for me.

 

For the last few days its dead, all but the green charging light while its on the charger 

 

Does anyone have any new tricks I can try before I sell it for parts?

 

Thanks,

 

 

 

 

  • Oskar

    You can see here how much reputation Oskar has received from other members.

    Supreme Navigator
    Replies: 156

    3 March 2011, 12:38

    If you have changed the battery already and that didn't fix the problem finally than there's probably something wrong with the charging electronics on the circuit board or there's a broken solder joint.

     

    But regardless what it is for me it sounds as if a cheap solution is still possible at least for someone familiar with electronis and as long as you won't send the device to TomTom for repair. The GO 910 is/was a very good PND but you have to check out for someone trustworthy first. Otherwise I think it's time now to say good by. :smileysad:

  • Wyvern46

    You can see here how much reputation Wyvern46 has received from other members.

    Exalted Navigator
    Replies: 481

    4 March 2011, 00:05

    When I changed the battery on my One XL, the new battery would not charge using the mains charger or a 1000mv car adaptor. I had to take it out in my car and give it a good zap for an hour with the original TT car adaptor [2000+mv]. For a while it was the only way to charge it, Then after several days of car charging, it began to respond to the charge from the mains charger.

  • MOE
    MOE

    You can see here how much reputation MOE has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    5 March 2011, 22:00

    not sure if your model is similar to mine i have go 710 but there is a small rubber stopper on the rear of the device that holds the device on to the contacts on the mount if this is worn it will not charge but will still show the green power light to check to see if the device is charging whilst plugged in to car or mains tap the navigator screen in the bottom right corner and you will see the battery power indicator at the top of the screen and underneath it will say charging if it does not then the contacts in the mount are not getting correct connection if you then put pressure on the device pushing firmly forward it will then show charging maybe this will help and could be a cheap fix this as happened to me twice now just trying to get hold of a stopper direct from tomtom

     

    hope this helps that is if the devices are similiar think they are ?

  • Oskar

    You can see here how much reputation Oskar has received from other members.

    Supreme Navigator
    Replies: 156

    6 March 2011, 11:31


    MOE wrote:

    ... there is a small rubber stopper on the rear of the device that holds the device on to the contacts on the mount...


    @ Wyvern46

     

    You may ask support for such a rubber stopper. In the past when you asked them they sent it out for free but I don't know if this tiny thing is still in stock after all those years..

     

  • melanie Author

    You can see here how much reputation melanie has received from other members.

    Outstanding Explorer
    Replies: 10

    7 March 2011, 16:10

    Hi, Thanks

     

    Yes the 710 and 910 are practically identical.

     

    I cannot turn on my 910 at all so I cant check on the batt status. I have tried pressing it down very hard onto the charger to make sure it charges but no luck.  I just sent an email to support to see if they still do send out the rubber thing... I dont see one on mine. Hope that does it.

     

    Thanks

    Melanie

     

    Will update as situation unfolds .....

  • melanie Author

    You can see here how much reputation melanie has received from other members.

    Outstanding Explorer
    Replies: 10

    9 March 2011, 08:15

    Thanks, I sent them an email but .... just in case... I would like to see if there is a way I can fix this myself.

     

    I have searched many forums and google pics but I cannot find the info I need:

     

    Does anyone have a picture of where this " rubber docking enabler" goes?   The shape of it etc .... ?

     

    I can maybe McGyver something as I doubt TomTom will send me a replacement for this old model.

     

    Thanks,

     

     

     

     

  • CasperSlides

    You can see here how much reputation CasperSlides has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    13 March 2011, 23:01

    I've recently had a similar problem. I received a GO 910 as a present, a friend of mine had a pile of them as corporate gifts that were left over from a sales fair and gave me one. It worked brilliantly for all of four days and then wouldn't switch on. I checked the FAQs on the tomtom site and came across these instructions to reset the device

     

     http://uk.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/12300/related/1

     

    and hey what do you know, now it works fine... phew!!

     

    Hope that this helps.

     

    Casper x

  • melanie Author

    You can see here how much reputation melanie has received from other members.

    Outstanding Explorer
    Replies: 10

    13 March 2011, 23:42

    Thanks, but I already tried that as I wrote in the very first post.

     

    . ''...I tried the tiny reset button in the back of the device .. the one that almost everyone who had this issue did and it resolved the problem, but no luck for me."

     

     

     

  • melanie Author

    You can see here how much reputation melanie has received from other members.

    Outstanding Explorer
    Replies: 10

    13 March 2011, 23:46

    TomTom support emailed me back - they will send me a replacement rubber stopper / rubber docking enabler ...  I hope that will solve it...  I am still searching for a picture that shows me exactly where it would go. If you have one, please let me know.

     

    Thanks

  • melanie Author

    You can see here how much reputation melanie has received from other members.

    Outstanding Explorer
    Replies: 10

    23 March 2011, 13:58

    Received the rubber stopper, but still no luck for me. It won't start.

     

    Thanks everyone for your help anyways :)

  • perry-leigh

    You can see here how much reputation perry-leigh has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    24 March 2011, 05:06

    i have the same problem with mine thought it was the battery

  • MrC
    MrC

    You can see here how much reputation MrC has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 2

    15 April 2011, 08:56

    Hi I had same problem with my go910

    i contacted tomtom they repaired it FREE OF CHARGE even though it was 6 years old i would only trust tomtom for repair they are brilliant  it sounds like your HDD is faulty

     

    good luck


    Oskar wrote:

    If you have changed the battery already and that didn't fix the problem finally than there's probably something wrong with the charging electronics on the circuit board or there's a broken solder joint.

     

    But regardless what it is for me it sounds as if a cheap solution is still possible at least for someone familiar with electronis and as long as you won't send the device to TomTom for repair. The GO 910 is/was a very good PND but you have to check out for someone trustworthy first. Otherwise I think it's time now to say good by. :smileysad:


     

  • MrC
    MrC

    You can see here how much reputation MrC has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 2

    15 April 2011, 08:58

    call tomtom they replaced my go910 FREE OF CHARGE when it had same symptoms as yours it was the hdd that failed

     

     

  • Poncke

    You can see here how much reputation Poncke has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    2 June 2011, 18:49

    MOE SAID:

    it will not charge but will still show the green power light to check to see if the device is charging whilst plugged in to car or mains tap the navigator screen in the bottom right corner and you will see the battery power indicator at the top of the screen and underneath it will say charging if it does not then the contacts in the mount are not getting correct connection

     

    I was getting desperate, thought the GO 910 was broken. Until I read that comment. Turned out that indeed there was no proper contact so it would not charge. After hard resetting and proper charging, it turned on again. 

     

    Thanks

    Ron

  • mcaths

    You can see here how much reputation mcaths has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    18 July 2011, 00:58

    My Tom Tom won't turn on either. There was a problem with the car charger and it went dead but I've now plugged it in to my PC and tried the reset button but nothing happens. You mentioned there was not a good connection but the green light still shone - how could you tell that there was no connection? 

  • Bam
    Bam

    You can see here how much reputation Bam has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 2

    13 August 2011, 15:24

     

    My car charger fell apart in a customer's new car and lost some pieces, had to buy a new charger only it had a usb plug for the car, after a week or so, the sat nav started playing up, starts, then turns off, then eventually would not start up.  I went our and bought a new via l60 with the same type of connection, thought I could use the power lead for the other in another car, to find the new sat nav started playing up, did notice that the plug was flashing green. My husband sprayed inside the unit with CRC Co Contact Cleaner (not cheap but works) and changed back to the new car power charger, after a couple of times the the xl  unit is working very well

  • BigRob

    You can see here how much reputation BigRob has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    11 April 2012, 17:26

    call tomtom they replaced my go910 FREE OF CHARGE when it had same symptoms as yours it was the hdd that failed

     

     

     

    I just been on TomTom site and it says that unless you can provide proof of purchase they going to charge £105 to repair it.

  • gerty

    You can see here how much reputation gerty has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    30 April 2012, 22:06

    tom tom said they no longer support 910

  • merallas

    You can see here how much reputation merallas has received from other members.

    Master Traveler
    Replies: 3

    30 November 2012, 21:47

    Since TT has finished the support for tt910 I was forced to solve this problem by myself.

    As usual the problem is caused by  a simple construction error.

    For more details see:

     

    http://homepages.ipact.nl/~allersma/campermatters.htm#tomtom910

     

    Probably most users are so terrible frustrated, that they have purchased an other device. But perhaps there are still some who are interested in the solution of the charging problem

  • EddeyDancer

    You can see here how much reputation EddeyDancer has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    14 December 2012, 13:46

    The Green Light on my 910 device was very weak when charging up, so I simply replaced the Battery, and it 'Started Up' instantly...

    Obviously the contact has to be good in order to get proper charge, and I don't even have that little rubber bit, that has been mentioned...

    I watched the video on 'Youtube' to get some idea on how to do it, but I didn't remove the LCD screen, in order to replace the battery, like he did in the video... My way was even better...  http://www.youtube.com/watch?v=LuHmG55tqsU

  • tom01234

    You can see here how much reputation tom01234 has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 2

    9 July 2013, 09:57

    Hi new to all this forum, I have a tomtom go 910 I purchased second hand but having problems with the device not turning on, I get half a screen of image and nothing on the top half, have tried the reset button underneath, and still no joy.
    It does however plug into my laptop using tomtom home but not able to back it up as error message appears, so I am in a unfamiliar situation as my other to toms work fine.
    Has anyone any ideas PLEASE
  • sjabir2004

    You can see here how much reputation sjabir2004 has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    22 June 2014, 10:33

    Thank you very much Mellass !

     

    I struggled long and was about to buy a new one till I saw your post.

     

    One point was enough for me , moving these two side pins of the adapter up on both car and PC adapters. 

     

    Thank you again

     

     

     

     

     

  • ElectronicsEngineer

    You can see here how much reputation ElectronicsEngineer has received from other members.

    Apprentice Traveler
    Replies: 1

    30 May 2015, 17:37

    Go910 does not charge. Test PSU under 2Amp load, mine failed. Replaced with a 5V1 switch mode power supply unit. Placed an ammeter in series with TomTom. Current was 5mA, so jiggle TomTom on mount, stop jiggling when current goes up to 940mA. "Charging" text flashes slowly when charging.

Reply to this post

Uploading in progress:
0%
Browse
Add
If the URL is correct, a preview will appear here. It can take a few minutes for larger images to show.
  • :D
  • :?
  • :cool:
  • :S
  • :(
  • :@
  • :$
  • :8
  • :)
  • :P
  • ;)
View mobile version
Powered by Insided